Saveti za ucenje | 20 saveta za brze i efektnije ucenje lekcija

By Saranella - август 27, 2017


                     Sve slike su preuzete sa interneta
I nakon letnjeg raspusta, dolazi ona skolska euforija. Jedino sto me usrecuje u vezi toga je kupovanje pribora i ostalog :). Radujem se skoli 5 dana, a nakon toga vec osbrojavam dane do raspusta. Jednostavno, tako je. Buduci da skola pocinje za desetak dana, ovde sam sa najvaznijim postom za ceo taj period. Bice zaista poduzi post, i potrudicu se da pomognem svima i dam vam neke nove ideje za organizaciju i bolje ucenje.



1)  Sarene hemijske
Sve sto je sareno nas privlaci. Zanimljivije je od obicnog, crnog ili sivog. Sarenim hemijskama zabelezavajte bitne datume, imena, formule i slicno. Osim sto ce vas privuci da se setite, razlikovacete i brze uociti pojmove. Podvlacite i pisite raznim bojama, jednistavno neka bude sareno, ali ne prenatrpano. Obelezavajte bitne pojmove i datume, zaista je bitno.

2)  Sarene sveske
U sveskama takodje podvalcite i pisite sareno. Privucuce vas da ucite, bice urednije i preglednije, bitni pojmovi ce biti uocljiviji. Osim onoga u njima, bitno je da i sveske budu sarene i po vasem ukusu. Takodje ce vas i to privuci da ucite.

3)  Pisanje beleski
Ja za ovo odvajam posebnu svesku, a nekada pisem i na papirima te ih oricvrstim heftalicom ili spajalicom. Na papirima pisite najbitnije iz lekcije, ili jednostavno neke pojmove te jednostavnu i sto kracu definiciju za njih. Ovo radite kada imate vremena za ucenje, a ne kada je recimo 20h uvece a sutra imate kontrolni, no nista niste ucili. Tada...

4)  Podvlacite markerima
U knjigama (ukoliko su vase) bitne pojmove i godine, imena licnosti podvlacite sarenim markerima. Bitni pojmovi ce se isticati u masi ostalih reci.

5)  Privatni casovi
Ukoliko neku lekciju ne razumete, odmah istog dana ili sledeceg ugivorite cas sa privatnim nastavnikom (ukoliko na taj nacin mozete da shvatite lekciju). Osim sto ce vam objasniti lekciju, ujedno cete i provezbati primere. Ne cekajte zadnji dan pred kontrolni, tada ce vam se sve izmesati.

6)  Internet i jutjub
Na jutjubu imate zaista dosta videa gde vam osobe objasnjavaju lekciju iz trazenig predmeta. Bilo da je srpski, matematika ili biologija, naci cete video koji vam treba. Tamo vam je sve objasnjeno plus vezbate primere iz te lekcije.

7)  Testovi sa interneta
Na internetu imate razne testove iz matematike, engleskog jezika... Nakon sto provezbate i naucite lekciju, proverite kako ste lekciju savladali takvim kontrolnim. Zadaci su vam na internetu.

8) Vezbaj isti dan
Kada dodjes kuci, odmah provezbaj novo gradivo. Nauci ga ukoliko se uci, i obavezno provezbaj ili se ispitaj. Napravi mali test s' pitanjima te ga uradi, a odgovore proveri u knjizi. Ne dozvoli da ti se gradivo nakupi.

9)  Pre ucenja se odmori
Pre ucenja odspavaj ukoliko si umoran, razbudi se i tek onda uci. Ukoliko ste umorni od napornog dana u skoli ili ste ucili celu noc, jos gore ce biti da odmah ponavljate i ucite gradivo ako ste umorni jer necete zapamtiti nista, samo cete muciti sebe i oduzimati vreme. Odmorite se!

10)  Hrana i pice
 U toku ucenja na radnom stolu imajte cinjicu sa recimo vocem. Ono ce vas osveziti i hidrirati. Takodje, mozete sebi napraviti neki smuti, ili sok, ali obavezno imajte casu vode na stolu tokom ucenja.

11)  Urednost
Bitno je da uredno pisete i povlacite bitne pojmove. Sigurno ce vas od ucenja odvlaciti svrakopis koji ste pisali u toku casa. Pisite uredno, onako da mozete brzo da peocitate i neka vam sveska bude uredna i pregledna.

12)  Slusaj na casu
Na casu slusajte sta nastavnik pita. Tada i nije roliko bitno da li Marija ima novog decka ili je Ana kupila novi balzam za usne kog nema kod nas. Usredsredi se na ono sto nastavnik pita i razmisljaj o tome.

13)  Primere prvo resi sam
Verovatno nakon nove lekcije provezbate po neki primer. Kada ga nastavnik zada te onda prozove nekoga da ga radi na tabli, ukoliko ne izadjete da ga resavate, vi ne gledajte u tablu vec sami resavajte. Kasnije proverite da li je rezultat i postupak tacan, no ukoliko nijr morate biti brzi i brzo prepisati tacno resenje i postupak.

14)  Google prevodilac
Za ucenje stranog jezika ovo je aplikacija koja ce vam zaista pomoci. Ima opciju prevodjenja sa jednog na drugi jezik. Takodje mozete i da cujete kako se ta rec izgovara te se odlicno mozete spremiti za test i slicno.

15)  Organizacija ucenja
Organizujte ucenje. Na nekom papiricu napisite plan ucenja za taj dan, koji bi izgledao otprilike ovako:

Geografija =  13h - 14h
14h - 14:30h pauza
Matematika  =  14:30h - 16h
16h - 16:20h pauza
Srpski jezik =  16:20h - 17h
17 - 17:30h pauza
Engleski jezik =  17:30h - 19h
19h - 21h setnja sa drugaricama

Eto tako bi otprilike trebao da izgleda taj razpored.

16)  Pauze tokom ucenja
Bitno je da izmedju ucenja pravite pauze. Vas mozak mora da se odmori kako bi kasnije funkcionisao. Pauze obavezno!

17)  Beleske domaceg
U neki blokcic ili to do listu pisite domaci za svaki dan. Neka vam na svakom casu stoji na stolu, jer ako ne stoji, kada nastavnik kaze sta je za domaci pomislicete
' ma zapamticu to, dve strane 57 i 58 ', no kada dodjete kuci necete znati.

18)  Javljajte se na casu
Budite aktivni tokom casa i javljajte se kada profesor proziva za zadatke. Ukoliko vam fali malo za bolju ocenu na kraju, dace vam je kada se seti koliko ste se puta javili.

19)  Urednost stola
Bitno je da vam sto bude uredan kada ucite na njemu. Telefon ne sme biti tu jer od jedne poruke nastane dopisivanje po sat vremena. Sve sto vam odvlaci paznju, sklonite.

20)  recite sebi...
        



To bi bilo to od ovog posta, nadam se da sam vam pomogla i dala vam nove ideje :)

  • Share:

You Might Also Like

9 коментара

  1. hej, pogledala sam tvoj blog jako mi se dopada. Sve pohvale :) i paratila sam te. Volela bih da i ti pogledas moj, nov je i zapratis ako ti se dopada oazalepote.blogspot.rs <3

    ОдговориИзбриши
  2. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Sara draga, predivan post, zaisat! Dosta je postova na ovu i slicnu temu ali ovaj je zaista nekako originalan i jako interesantan! Hvala na divnim savetima, verujem da ces dosta pomoci mnogima!

    Visit me, and follow. See you soon. Maleficent

    ОдговориИзбриши
  4. Najgore mi je što ja kad trebam učiti listam i tražim ovakve postove i videje ! Super post draga !
    http://hisandherway.blogspot.hr/2017/08/school-struggles-giveaway.html <-- INTERNACIONALNI GIVEAWAY

    ОдговориИзбриши